КОЛЕДНИ РЕЦЕПТИ

Постни сърми от лозов или зелев лист

–          лозови или зелеви листа

–          моркови

–          целина

–          пащърнак

–          кимион

–          магданоз

–          босилек

–          лук

–          кафяв пълнозърнест ориз („Басмати” и др.)

Ситно нарязани морков,целина, пащърнак и др. се сваряват или задушават на пара. Оризът се вари заедно с цели зърна кимион, отцежда се. Зеленчуците се смесват с ориза. Добавят се ситно нарязани магданоз, босилек, лук. Сместа се завива в зелеви или лозови листа. Сърмите леко се запичат във фурна на незалепваща повърхност. Могат да се сервират със сос от кашу.

Сос (дресинг) от кашу:

–          250г. Кашу, лимон, чесън

Кашуто се смила на паста. Добавят се лимон, чесън, домашен бульон или вода до желаната гъстота.

Постен сух таратор:

Към приготвения сос от кашу се добавят настъргани или нарязани на ситни кубчета кисели краставички, копър, чесън.

Постен боб:

–          Добре сварен и отцеден зрял боб.

–          Орехи, джоджен, босилек.

Орехите се смилат на паста заедно с подправките. Част от боба се пасира заедно с малко домашен бульон, смляните орехи и подправки до желана гъстота като сос. Сместа се дабавя към останалата част от боба.

Салата „Гуакамоле”

–          2 домата, 1 авокадо.

Авокадото се обелва и се намачква на паста. Доматите се нарязват на ситно и се смесват с авокадото; магданоз, босилек, лимон.

Пуйка (или пиле, заек, риба и др.) в фолио

Нарязаното на филийки месо е желателно да се обработи предварително в врящ зеленчуков бульон за 1-2 мин. Отцежда се, подправя се на вкус с лук, чесън, зелени и екзотични подправки (чер, бял пипер, кимион, бахар, джинджифил, индийско орехче и др.). Могат да се добавят по желание и ситно нарязани кисели краставички, моркови, чушки и др; кафена чашка червено вино. Завива се във фолио и се запича без мазнина на фурна или се обработва на пара. След снемане от огъня се добавя диетична сол и лимон, по желание малко краве масло. Ястието може да се гарнира с всякакъв вид суров и/или термично обработен зеленчук.

 Тирамису – Тони

Празничен десерт

–          1  кофичка маскарпоне

–          4 кофички био сметана

–          4 бр. био яйца

–          1 пакет бишкоти (италиански)

–          1-2 ванилии

–          1 пакетче желатин

–          захар на вкус – плодова(фруктоза), сироп от агаве, тъмнокафява захар Мусковадо   (смляна на прах) и др. или друга захар по избор.

–          Кафе-нес по желание с кофеин или цикория (се разтваря в около 800г. вода), може да се ползва и кафе еспресо

Начин на приготовяне:

1. Маскарпонето, сметаната, яйцата (жълтъците), захарта, ванилията се миксират. Към тази смес се добавя желатина (който предварително се разтваря във вода), както и белтъците, предварително разбити на сняг.

2. Кафето се разтваря във около 800г. вода. Бишкотите се потапят за минутка в кафето и се редят в йенска тавичка като първия слой е крем, следва ред бишкоти и т. н.

3. Накрая се поръсва се с какао, кокосови стърготини и др. И се оставя в хладилника за няколко часа да стегне.

4. Поднася се добре охладено в подходящ съд.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s