ШИПКОВ МАРМАЛАД

Понятието „шипков мармалад”, макар и познато ни още от детските години, днес се счита за некоректно. Съгласно една обща за Европейския съюз директива, приета под англо-саксонско влияние, с термина „мармалад” могат да се означават само продукти приготвени от цитрусови плодове. За всички останали днес се използва преимуществено етикетът „конфитюр” и те не могат да се продават в страните членки на ЕС под името мармалад.

Настрана от формалното уточнение, историята на мармалада тръгва още от Древна Гърция, когато хората се опитали да използват и да запазят за по-дълго време иначе твърдите и стипчиви дюли (от ст. гр. melimelon – дюля). По-късно през португалската дума за дюля – marmelo, се стига до съвременния мармалад (marmellata). С други думи оригиналът на мармалада е сладкото от дюли. То се приготвяло като плодовете се нарязват и се варят дълго с малко вода до изпаряване и сгъстяване, като сместа след изстиването й леко се желирала под влияние на отделения пектин. Нека подчертаем – не се слагала никаква захар (непозната тогава), нито мед – луксозен и скъпо струващ продукт. Ясно е, че днешният мармалад, от каквито и да е плодове, няма нищо общо с тази проста, древна рецепта. Сега той представлява индустриален, технологично преработен продукт, в който се слага бяла захар, желиращи агенти, оцветители и консерванти. Шипковият мармалад не прави изключение. Дори в домашни условия, той се приготвя със захар и се вари продължително. Така че от богатия състав на шипката в буркана остават много захар и твърде малко полезни неща. Всеизвестният вит. С на шипката е термолабилен и при дългата топлинна обработка е почти напълно унищожен. Полезните ненаситени омега 3 и омега 6 мастни киселини оксидират и гранясват. Остават в малък процент вит. В1, В2, Р, К, каротин (провитамин А) и сравнително добре се запазват вит. Е, органичните киселини – лимонена, ябълчна, както и солите, пектинът и танините.

Дали шипковият мармалад намалява апетита? Определено – не! Поради високото съдържание на рафинирана захароза, неговият гликемичен индекс е висок. Отговорът на организма спрямо екстремно покачващата се кръвна захар е отделянето на много инсулин. В резултат кръвната захар рязко спада т.е. настъпва реактивна хипогликемия и чувство за силен глад. Другият ефект е, че тази захар се превръща в мазнини и „лош” холестерол. Ако желаете да използвате шипковия мармалад в по-физиологичен вариант, като намалите гликемичния му индекс, можете да го смесите със сурови ядки или в крайна сметка под формата на не особено добрата, но традиционна комбинация – върху филийка хляб.

Най-здравословно е шипките да ги ползвате в термично необработен вид. Ако са пресни и в добра зрялост, можете да ги залеете с вода и да ги пасирате, като получената рядка каша я прецеждате през марля и ползвате течността. Ако шипките са сушени – заливате ги с топла (до 42⁰ С) вода за една нощ, след което процедурата е същата. Ако желаете да получите полезен шипков чай, сушените шипки можете да натрошите, да ги залеете с гореща вода като запарка (могат да престоят и в термос) за 2-12ч., след което прецеждате.

Статията е публикувана във в. „24 часа“, бр. 341 (7991), 14.12.2013г.

Advertisements

3 thoughts on “ШИПКОВ МАРМАЛАД

  1. Татяна Иванова

    Според мен най-приятното и полезно, което може да се направи от шипката е напитка-шипково питие (вино). Няма термична обработка, има ферментация, която естествено газира напитката. Наистина има захар, но при всички положения е по-полезна от кока колата и посестримите й. Без захар е трудно да се приготви каквато и да е вкусна напитка.

  2. Асен Рупчев

    Лично за мен шипков чай без захар е достатъчно вкусна напитка. И има вкус на шипки, за разлика от напитките със захар, които имат вкус най-вече на захар.

  3. Радослав Иванов

    Нито ферментацията, нито газировката са полезни неща, а пък какво да кажем за захарта …. сравнявайки тази напитка(шипково вино) с колата това не я прави здравословна, а по-малко вредна. 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s