Отговори на читателски въпроси във вестник „24 часа“. Какви гурме дарове правят диетолозите?

Не само за празниците, а и във всекидневието, приготвям любимото си

Смути от 2 части

1-ва част: 1-2 връзки магданоз, 1 връзка копър, 1/2 шепа спанак, 1 шепа листа целина (и друг зеленолистен зеленчук-босилек, мента и др.); 1-2 домата (или шепа от вида „чери”), скилидка чесън, сок от 1 лимон, 1/2-1 авокадо, (препоръчително 1суп.л. сушени ечемични стръкове, 1ч.л. АФА или спирулина).

2-ра част: 2 шепи моркови, 1червена чушка, 1 краставица, шепа тъмни гроздови зърна, резенче кромид лук и др.

Съставките за първата част се пасират до гладък крем. Продуктите от втората се цедят на  сокоизстисквачка. Кремът и сокът се смесват, като по желание може да се прибави 1/2 прахче млечно-кисела закваска „Болгари“ – за кисело мляко или пробиотичен йогурт. Консумира се  до ½ час. Препоръчително количество за деня 1 л. (и повече).

Безсолна туршия

В стъклен съд (3-литров буркан) се подреждат зеленчуци – карфиол, зеле, морков и др, заливат се с вода. За гарантиране на полезната флора може да добавим прахче закваска за кисело мляко. Зеленчуците трябва да са покрити от водата. Държим на стайна температура, като веднъж дневно претакаме – изсипваме водата в друг стъклен съд и после я връщаме обратно. След около седмица получаваме свежа домашна туршия. Добавяме нарязан хрян след втасването и съхраняваме в хладилник. Препоръчително е да се изконсумира за около 10-тина дни, след което подновяваме с друга.

Домашно маринована риба

Подходяща е сьомга или друга мазна риба. Нарязва се на малки  парченца и се накисва за 4-12 часа в домашна марината, приготвена от лимонов сок и подправки (начупен дафинов лист, джинджифил, черен пипер, розмарин, чесън, лук и др.). Използва се за директна консумация.

Бърза домашна пастърма

Сурово месо според предпочитанията се нарязва на съвсем тънки парчета, начуква се почти до дебелина на хартия, овалва се в подправки – черен пипер, кимион, лук, диетична сол и др., нарежда се в тавичка и се суши 2-3 часа във фурната на 50º при леко отворена вратичка.

Течен шоколад

Смлени сурови ядки (бадеми, кашу, шамфъстък, кокосови стърготини и др.), канела, ванилия, брашно от рошков или сурово биокакао (на прах), няколко обелени и пасирани меки фурми без костилка, щипка сух смлян джинджифил. Добавя се по желание суров жълтък. С топла вода се миксира до желана гъстота.

Статията е публикувана във в. „24 часа“, бр. 348 (7998), 21.12.2013г.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s