КЛАДНИЦАТА

Още от дълбока древност гъбите са участвали в живота на човека и представляват едно от най-ярките въплъщения на амбивалентното му отношение към природата. Дори биолозите доскоро се колебаеха за тяхното естество. Затова днес са ги отделили в самостоятелна класификационна единица – царство (regnum) – нито растения, нито животни.

От една страна са възхвалявани и дори обожествявани, участвали са в религиозни тайства и ритуали отварящи бездните на подсъзнанието с техните наркотични и халюциногенни представители. Ползвани са като безценни лекарства, като питателна храна, дори като поличба, излъчващи понякога загадъчна светлина в тропичната нощна тъма. От друга страна славата им е злокобна, защото една голяма част от тези близо милион вида гъби по света са отровни и са участвали в още по-многобройни отравяния и коварни отровителства. За растежа си използват мъртва гниеща материя и затова са считани от редица източни школи като проводник на тъмната енергия на смъртта.

В днешния постмодерен свят, наред с всичко тайнствено, гъбите търпят своя ренесанс. Все повече намират място и в нашата българска кухня, и все по-често си ги припомняме от пожълтелите страници на българската народна медицина. Сред всички тях изпъква един емблематичен представител, неочаквано реприкиран от резултатите на световно известни научни открития. През 1969 г., изследвайки лечебните гъби шиитаке, японският професор Тетсуро Икекава открива веществото лентинан (от лат. име на шиитаке Lentinus edodes). Той установява, че тази субстанция от групата на бета-гликаните in vitro спира в около 90% деленето на раковите клетки и в значителен процент индуцира апоптоза (програмирана смърт на тези клетки). Изненадващото обаче е, че същият този лентинан се съдържа в значително количество и в българската кладница. Д-р Давид Серван-Шрайбер, в своята книга „Анти-рак” подрежда по атнитуморен ефект кладницата до другите известни и скъпи китайски и японски гъби – шиитаке, мейтаке, рейши и др. Установено е също, че кладницата абсорбира високи дози радиация и тежки метали. Още в 1985г. в Украйна са внасяни големи количества кладница като спасителен антидот срещу лъчевата болест. Гъбата е известна със съдържанието на холин (вит. Б4) и амиди; в състава й влизат хитин, непознат в растителния свят, който заедно с веществото ловастин намалява лошия холестерол. Кладницата има и антиагрегантни свойства (предпазва от тромбози), притежава антибактериален и антивирусен спектър. Не на последно място българската кладница съдържа усвоими в 70% пълноценни белтъчини, много минерали и витамини, вкл. ценния и почти несрещан в растителния свят вит.Д, който сам обладава антитуморни свойства.

Да, определено, кладницата е българската противоракова гъба. Числи се към безусловно ядливите и затова може да се ползва в различни кулинарни варианти, вкл. и термично необработена. За предпочитане са младите плодни тела, те са по-богати на полезни фитохимикали и са по-крехки. Застарелите е препоръчително да се белят. Ето инякои рецепти за кладница:

        Бланширана – потапя се за няколко мин. в гореща марината от ябълков оцет или лимон смесен с вода 1:1, чесън и подправки по вкус. След изваждане може да се овкуси с масло.

         Туршия – нарязва се на тънки филийки кладница, зеле, морков и др. В буркан се редят пласт зеленчук, пласт гъба. Залива се с воден разтвор на морска сол 3,5%, затваря се плътно, обръща се 2-3 пъти дн., за да се претака. След 10 дни е готова.

         Вегетарианска „шкембе чорба” – гъбата се нарязва на малки парченца и се добавя към топло мляко от кашу (смляно на паста кашу и миксирано с вода), чесън, лимон, масло, по желание ябълков оцет, черен и лют пипер.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s