Колагенът

Колагенът е най-разпространеният белтък при бозайниците – над 30 % от общия в тялото и 70% от белтъка в кожата. Той изгражда съединителната тъкан, която е „скелето” на всеки орган. Освен в кожата активно участва в сухожилия, стави, хрущяли, кости, заби, кръвоносни съдове, роговица и т. н. Осигурява структура, здравина и еластичност.

 Всичко това звучи като в рекламна брошура за колагенови добавки или козметика. Но приликата свършва дотук. Върховна илюзия е, ако си мислите, че като пиете колагенови таблети или се мажете с колагенов крем, този колаген се натрупва директно като колаген във вашата кожа и органи. Една от най-базовите аксиоми в биологията е, че всеки индивид е изграден от уникални, строго специфични белтъчни молекули (така както няма две еднакви снежинки). Единствено еднояйчните близнаци и клонингите са генетично и респ. белтъчно идентични.

Имунната система следи за всяка една постъпила чужда белтъчна молекула и на секундата я унищожава. Това е причината да не могат свободно да се трансплантират органи и тъкани от един човек на друг, а още по-малко от един биологичен вид на друг (напр. пиейки таблети колаген от рибешки кожи, той автоматично да се превръща във ваш собствен колаген). Този основен биологичен закон е толкова стриктен, че ако си инжектирате само няколко кубика чужд белтък в кръвта, може да последва мигновен анафилактичен шок и смърт.

Когато се храним с белтъчини, в нашия стомашно-чревен тракт те се разграждат (хидролизират) до техните градивни съставки – аминокиселините (АК). От постъпилите в кръвта АК нашият организъм синтезира собствени белтъчини (в това число и от АК приети в микроскопично-недостатъчно количество от колагенови таблети). Основните клетки на съединителната тъкан – фиброцити и фибробласти синтезират тройната спирала на колагена и я отлагат в междуклетъчните пространства. Така че кожата, както и другите органи се хранят от кръвта, а не чрез намазване отвън с каквото и да е вещество. Ако пък решите изкуствено да импрегнирате в кожата или в други тъкани инактивиран колагенов хидролизат, в най-добия случай получавате механична подплънка подобно на инжектиран силикон. В никакъв случай това чуждо тяло не участва в трофиката (храненето) на тъканта. Напротив, нарушавайки естествената циркулация на кръвта и лимфата, в дългосрочен план ще доведе до атрофия т.е. до сбръчкване.

За да имаме здрав и жив собствен колаген, следва да приемаме достатъчно количество пълноценни белтъчини, като част от едно пълноценно хранене богато на сурови ензимни растителни продукти – плодове и зеленчуци. Комбинирането на зърнени с бобени варива и сурови ядки, гарантира пълноценен белтъчен внос. От животинските продукти еталон за пълноценни белтъчини са суровият яйчен жълтък, както и мазните риби – сьомга, скумрия и др. Но нека не забравяме, че рибата съдържа ненаситени мастни киселини и е термолабилна. Максимална полза от нея ще получите, когато я ползвате топлинно необработена напр. под формата на домашно маринована риба.

Advertisements

One thought on “Колагенът

  1. collagenbg

    При всички случаи трябва да се пие и колаген като хранителна добавка, задължително с витамин C. Най-ценният е от кожа на риба и е производство на полската компания Inventia http://collagen.club/

    Освен това единствен в света е жив колаген, с жива тройна верига, а не хидролизат, с накъсана структура и само той се усвоява 95% от организма

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s