Зеленото кафе

Зеленото кафе днес е поредният моден хит сред ценителите на здравословните суперхрани. Това са продукти, за които се смята, че приети в относително малки количества, повлияват благоприятно една или повече функции на нашия организъм. Зеленото кафе всъщност е добре познатото ни кафе, с единствената разлика, че неговите зърна не са подложени на термична обработка. Този малък детайл обаче внася съществени различия в неговите биохимични и физиологични отнасяния. Основната „екстра”, с която е популярно суровото кафе е запазената в него хлорогенова киселина, която е термолабилна и силно намалява в изпеченото кафе. Тя представлява дериват на кафеената и хининовата киселина с характер на фенолно съединение. А както е известно растителните феноли са сред най-мощните естествени антиоксиданти – вещества борещи се със свободните радикали и намаляващи окислението, а оттам и разрушаването на нашите тъкани. Хлорогеновата киселина забавя отделянето на глюкоза в кръвта чрез повлияване на глюкозо-6-фосфатазата и се отразява благоприятно при завишена кръвна захар и диабет. Известна е също със своето мощно антивирусно и антибактериално действие, стимулира храносмилането и има прочистващи свойства. Притежава жлъчогонен ефект, намалява образуването на жлъчни камъни и снижава риска от всички чернодробни заболявания, вкл. рак.
Полезните свойства на зеленото кафе всъщност са резултат от синергичното действие на цял комплекс биоактивни вещества, в това число и кофеина. Суровите зърна подтискат свръхапетита, ускоряват метаболизма и съдействат за регулиране на телесното тегло – топят излишни мазнини, а чрез лекия си диуретичен ефект освобождават от задържана вода и разтворени в нея токсини.
В интерес на истината, хлорогеновата киселина, както и останалите активни съставки не са „патент” само на зеленото кафе. Много други растения, макар и в по-малки количества, също съдържат хлорогенова киселина. Такива са редица билки, зеленчуци и дори красиви цветя като гарденията, хризантемите, лоницерата (орлови нокти), епимедиумът (горянче), слънчогледа, глога, ехинацеята и мн. др.
Но както се знае „и цветята имат гръб”. Увлечението по зеленото кафе може да предизвика и букет от странични ефекти: безсъние, тревожност, сърцебиене, главоболие, гадене, шум в ушите, резки колебания на кръвната захар, диария, синдром на раздразнено дебело черво, загуба на калций и витамини от групата Б с изтъняване на костите и т.н. Отново трябва да припомним, че дозата прави отровата. За здрави зеленото кафе се препоръчва като смлени технологично непреработени зърна под формата на запарка – 1 ч. л. се залива с чаша гореща вода за 5 мин. Отцежда се и може да се гарнира с лъжичка палмова захар и ядково мляко (смлени на паста бадем, кашу и др.). За избягване на зависимост се препоръчва схемата: през ден или 2 дни с кафе и 2 дни без кафе.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s