Горчицата

                                   Горчицата

   Основният класически компонент на горчицата е синапеното семе. Познато и ценено е в Европа и Азия още от древността. Не случайно дори Христос сравнява Божието царство със синапено семе, за да покаже каква огромна сила може да се крие в нещо на вид незначимо. Но именно защото обладава такава мощна енергия, синапът и приготвената от него горчица, трябва да се ползват с умение и мярка. Та нали дозата прави отровата. А от друга страна, ако не е отрова, то няма и да е мощно лекарство.

Днешната масово предлагана горчица съдържа както консерванти, така и прекомерно количество сол. Последната също не е за пренебрегване – 1 грам натриев хлорид задържа около 1 литър вода в организма. Това е основният механизъм на наднорменото тегло. Заедно с водата се отлагат също редица токсини от обмяната, както и екологични замърсители. Определено е по-добре да приготвим домашна горчица, което не е особено трудно. Така ще избегнем не само негативите, но ще си подберем качествени продукти, ще постигнем индивидуален вкус, и не на последно място ще имаме удоволствието на творческата игра. Тъй като и класическите рецепти са многобройни и различни, ние можем спокойно да проявим повече свобода и импровизация. Стига да постигнем желаните вкусови качества и най-важното – горчицата да е здравословна. А това означава: 1. Да има неповторимите си антисептични, включително противогъбични качества. Последните се дължат на съдържащите се в синапеното семе глюкозинолати, включително синигрин. 2. Да притежава онази степен на мекота, в която няма да превалират дразнещите свойства, дължащи се главно на деривата алилизотиоцианат /горчично масло/.

За целта можем да изберем бял синап. Черният и кафявият също се ползват, но имат по-остър вкус и рискът от токсични ефекти е по-голям. Смиламе семената на едро, като след това е препоръчително да пресоваме между хартия, за да отделим част от дразнещото горчично масло. Смиламе остатъка на прах и можем да добавим подправки по вкус: органичен ябълков оцет, пасиран до крем хрян, мед, куркума, бахар, цейлонска канела, карамфил, чесън и др. За по-мек вкус може да добавите и малко смляни до паста орехи, а който обича  и песто от безсолни маслини. Солта не е задължителна,  евентуално малко калиева сол /66% калий/. Съхранява в хладилник, като вкусът е по-добър след няколко дни. Трайността на домашната горчица е до 3-4 седмици при температура до 5 гр.С.

Директната употреба на пресно смлян синап не е препоръчителна поради силно дразнещия ефект и риска от възпаление на лигавиците.

Д-р Гайдурков

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s