Аронията сваля ли кръвното налягане?

 

Чистокръвна американка по произход, през 19 и 20-ти век аронията постепенно завладява и Стария свят. В недалечното минало е разпространена в промишлени количества по територията на бившия Съветски съюз, а в последните десетилетия е здравословен хит и на нашия пазар. Изучавайки полезните й качества, днес знаем, че не без основание тя е заела  едно от челните места в пъстрия калейдоскоп на модната „berry – вълна”.

На какво се дължат нейните заслуги?

Поглеждайки към почти  черно оцветените  плодчета на тъмната арония (Aronia melanocarpa), редовният читател на рубриката „Сила за живот” със сигурност вече може да се досети за  част от отговора. Много пъти е коментиран факта, че колкото по-тъмно е оцветен един плод, толкова по-богат е той на една голяма  група биоактивни вещества наречени полифеноли.Тяхната основна биологична функция е предпазване на растението от окислително разрушаване. Но тъкмо поради това, този, който ги изяде се сдобива с антиоксидантни качества  –  свободните радикали, образувани в обмяната не могат да атакуват и разрушат клетъчните мембрани и органели на тялото му. И, ако животът е форма на горене,т.е. окисление,  по този начин ние забавяме изгарянето и остаряваме по-бавно. Като хранителен състав аронията преповтаря общите характеристики  на  другите плодове: съдържа витамини –  С, К,Е,част от групата В, флавоноиди(лутеин,ксантини,каротин), хлорогенова киселина; минерали – калий,калций,магнезий,желязо и особено в по-голямо количество йод. Наличието на захари с нисък гликемичен индекс като фруктоза и сорбоза позволява аронията да е препоръчителна и за диабетици. Но както може да се предполага има още  нещо особено и специфично, което прави аронията уникална и стои в основата на нейните целебни качества. Тя има едно от най – високите  съдържания  сред  всички други  плодове  на рутин  или така наречения витамин Р (например 20 пъти повече от ябълката). Основното свойство на това вещество е укрепване на капилярните мембрани. Както е известно всички наши клетки се хранят от най-малките разклонения на артириите, тънки като косъм и затова наречени капиляри. Когато те са здрави, не запушени и с нормална пропускливост, здрави сме и ние. И обратно, при нарушена пропускливост и възпаление, нашите клетки са недохранени и постепенно атрофират. Може да се каже,че ние сме толкова млади или стари,толкова здрави или болни, колкото здрави или разрушени са нашите капиляри. Тъкмо с това капиляроукрепващо,противовъзпалително и антисклеротично действие на рутина е свързан и хипотензивния (понижаващ кръвното налягане) ефект на аронията.Намалява също и вътреочното налягане(при глаукома). Ако страдате от ниско кръвно,  няма противопоказания, защото подобрявайки микроциркулацията тъмните плодчета всъщност нормализират кръвната динамика.

Рутинът също така е синергист и подобрява усвояването на вит. С, не по-малко необходим за здравината на съдовете и на цялата съединителна тъкан, в това число тургор и еластичност на кожа,подвижност на стави и сухожилия. Снема венозния застой,особено при разширени вени, подобрява образуването на еритроцити, а оттам и на тъканното дишане, свързва и изнася от организма тежки метали като олово, кадмий,живак и др.

Препоръчителната дневна доза арония е 2 пъти по 2 суп.л. или около шепа, за предпочитане прясна или сушена,след предварително накисване.Консервира се също и чрез замразяване. Ако се ползва като сок,  четете етикета и се убедете, че не съдържа сулфити като консервант.

Д-р Гайдурков

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s