Оплодените яйца по-полезни ли са?

 

Че кокошките снасят яйца, е известно и на децата. Не толкова ясен обаче е въпросът кога и при какви обсоятелства от едно яйце може да се развие зародиш и да се излюпи пиленце. Още по-неясни стават нещата, ако трябва да определим кои яйца са оплодени  и кои от тях са по-полезните.

Ето малко биология: Женските на редица видове птици и особено домашните кокошки са способни да снасят яйца и без да бъдат оплодени. Затова може да имате кокошки и без петел и все пак те да ви снабдяват с яйца. Клетъчно отглежданите носачки са пример за това. Като цяло почти всички яйца продавани в търговската мрежа са неоплодени. Тези яйца съдържат генетичен материал само от кокошката и от тях никога не може да се развие ембрион. Т.е. при кокошките не е наблюдавана партеногенеза, явление срещано при нисши животни, влечуги,акули и даже някои птици. Дори да отглеждате кокошки с петел, пак не е абсолютна гаранция, че всички получени яйца са оплодени. Много трудно е да се определи едно прясно снесено яйце оплодено ли е или не. Овоскопията (оглеждането на яйцето срещу силна светлина) е несигурен метод. Бледото петънце, разположено на повърхността на жълтъка се нарича бластодиск и е налично и при неоплодените яйца. В оплодените бластодискът се превръща в бластодерма.  От бластодермата се развива зародиш, но само, ако оплоденото яйце е при дадена температура и влажност, за дадено време. Ако не, и от оплоденото яйце никога няма да започне развитие. Едва след третия ден от развитието на зародиша, овоскопски може да се различи оплоденото от неоплоденото яйце.  Следователно разликата между оплоденото и неоплоденото яйце е само в различието между двете почти неразличими с просто око микроскопични петънца – бластодиск и бластодерма. На практика всички съставки, хранителни показатели, физиологични отнасяния и органолептични (вкусови) качества на оплодените и неоплодени яйца са напълно идентични. Затова отговорът на въпроса дали оплодените яйца са по-полезни е определено не. Няма никакви причини, освен ако не сте любител птицевъд, да търсите и да заплащате по-високата цена за оплодените яйца. Разлика може да се появи единствено, ако решите да проявите по-екзотичен вкус и оставите оплоденото яйце в инкубатор до развитие на зародиш и го изконсумирате в този вид, с малкото пиленце вътре – деликатес, който е традиционен за Тайланд, Виетнам и страните от Малайския архипелаг. Много по-важно от здравословна гледна точка е да следите за други показатели. Преди всичко това е произходът. Не е достатъчно на опаковката да пише „от свободни кокошки“. При тях също се използват изкуствени хранителни смески със стимулиращи растежа вещества, а понякога и хормони.  Постигането на така търсения от клиента тъмен жълтък лесно се постига от производителя чрез добавянето в храната на кокошките на ксантинови химикали. „Био“ яйцата са по-добрият вариант, но и там няма гаранция за качество, защото липсата на забранени вещества в тях не означава, че съставът на яйцето е пълноценен. Оптималният вариант е да се ориентирате към лично проверени и доверени малки ферми, които извършват  услугата снабдяване до дома. На следващо място следете яйцата да са пресни – най-добре до 1 седмица след снасянето. Пресните яйца при потапяне във вода потъват напълно на дъното на чашата. След първата седмица единият край на яйцето (този с въздушния мехур) започва да се издига нагоре, а старите яйца направо изплуват на повърхността. Последните са негодни за консумация.

Яйцата и специално жълтъкът са най-мощната и здравословна известна днес суперхрана. Препоръката е да се ползват в суров вид  (след щателно измиване на черупката) или най-много рохко сварени, във всевъзможни кулинарни рецепти. Напълно реабилитирани, особено за подрастващи, те повишават добрия холестерол и осигуряват най-пълният спектър от хранителни вещества, без да натоварват организма.

Д-р Гайдурков

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s