КАКВО МЕНЮ ЩЕ ПРЕДЛОЖИТЕ ПРИ ПРОЛЕТНА УМОРА?

Пролетта е най-емблематичният сезон на жизнеността и младостта. Сокове на живота потичат и всичко в природата, с най-мощния си порив,  се събужда за нов живот и любов – тревата е най-зелена , дърветата са обсипани с цвят, птичките пеят най-гласовито, и заедно с всички други живи същества, започват размножителния си период. В този ред на естеството, само човекът прави едно невероятно и необяснимо на пръв поглед изключение. Говорим за пролетна умора, а би трябвало, както всичко друго, точно през пролетта, да се събудим от инерцията и да полетим с крилете на новата енергия и младост.  Защо? Би трябвало точно разумният човек да изпита с най-голяма сила и в цветовете на най-пъстрата емоционална палитра радостта на пролетта.

Свикнали и унесени като в транс от мирогледа на дефицита, на нас ни дават съвети и ние се стараем да си набавим липсващото. И започваме да пием витамини, добавки и всичко най-модерно, появило се на рекламния небосклон. И въпреки всичко продължаваме да сме най-уморените същества на Земята. Забравили сме нещо много изконно – животът е кръговрат. Той  не е само набавяне, но и отдаване. Нашата обмяна се състои от две страни – анаболизъм (изграждане) и катаболизъм (разграждане). Без едната половина от това цяло, животът спира. През зимата ние често сме натрупали дори някой килограм отгоре. С тези резерви би трябвало да сме дори по-заредени с енергия от друг път. Но получаваме тъкмо обратното – пролетна умора. Защото сме пренебрегнали половината от живота – необходимостта да отдадем и да се освободим от излишното. Когато дадем шанс на нашия организъм да евакуира ефективно отпадъчните  метаболити на обмяната, под този пласт от „телесен прах“ се появява нашето ново жизнено и подмладено тяло.

Всеки клинично здрав човек може да проведе подходяща форма на пролетно разтоварване, не случайно закодирано в традицията от Великденските пости. Най-лек вариант може да бъде едно тридневно суровоядно меню, състоящо се от плодове, сурови зеленчуци – цялостни, както и под формата на пресноизцедени сокове (предимно моркови ), зелени смутита – блендирани зеленослистни (разреждаме ги с морковен и друг сок, не с вода) и  сурови ядки (без фъстъци). Количествата могат да бъдат свободни, можем да ги композираме в желани от нас рецепти, но задължително трябва да бъдат без сол и добавена мазнина. Трябва да знаем, че при прочистването от токсини, през тези разтоварителни дни можем да усетим оздравителните симптоми на метаболитен „махмурлук“ – главоболие, вариращо към ниско кръвно налягане, обща отпадналост. Приемайте повече пресноизцедени сокове, по желание зелен или черен чай. Ефектът на жизненост и сила ще получите след този период, така както и пролетта идва след зимата. Желателно е след това във вашия хранителен стил да запазите място за една голяма част сурови растителни продукти. Допълвайте с традиционните за нашата кухня зърнени и бобени варива. Избягвайте солта и добавената мазнина – олио,зехтин. Тя се набавя най-добре от ядките – под форма на песто, дресинги, домашни бонбони (с фурми и какао), авокадо и по желание малко краве масло, добавено винаги след термичната обработка. Трябва да знаем обаче, че някои абсолютно необходими вещества за организма ни се набавят само от храни с животински произход. Най-пълноценният и незаменим, известен и традиционен от векове продукт е суровият яйчен жълтък. Задължително се измива старателно черупката с препарат, като по този избягваме опасността от салмонелоза и др. Днес е напълно реабилитиран, повишава полезния холестерол и в суров вид можем да си го позволим в по-големи количества – 3-4 броя кокоши дневно (за спортуващи и повече). Можем да го съчетаем с всяка друга храна, но задължително под 40 гр.температура. Останалите животински продукти – риба и меса е препоръчително да ползвате до един път седмично, най-добре съчетани на един прием само със зеленчуци. Млечните – до два пъти седмично – обезсолени сирена (може и моцарела) по 100-150г. на прием, кисело мляко – по 150-200г. на прием, комбинирани най-добре също само със зеленчуци (киселото мляко може и с плодове).

В нашата географска ширина,през зимните и пролетните месеци, поради недостатъчното слънцегреене и появата на дефицити,  е желателно да допълним с витамин Д3 – по 5000 UI дневно и витамин К2 – по 45 микрограма дневно. Приемат се по време на хранене.                                                                           Д-р Гайдурков

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s