Как да приготвим пролетното смути?

 

Пролетта е най-подходящият сезон за детоксикация на организма. Не случайно в доминиращата традиция у нас, точно в този сезон се провежда най-дългият пост в годината.  Изборът за ползването на зеленчуково смути за тази цел е един от най-добрите. Чрез смутито снабдяваме организма с един основен макрокомпонент на човешкото хранене – зеленолистните растения. Съвременните генетични изследвания показват изключителната близост на нашата ДНК с видовете примати, в чието дневно меню влизат в основен процент зеленолистни. Оказва се, че тази основна съставка на нашето естествено хранене, в своя сложен състав, така както природата я е композирала, осигурява незаменими вещества, които не могат за бъдат компенсирани ефективно от другите хранителни източници. Със сигурност не е случайна и нашата народна мъдрост, която казва, че през пролетта българинът се хваща за зеленото.

Едва ли е необходимо, а и едва ли е възможно да изброим невероятно пъстрата палитра от хранителни вещества, които се съдържат в зелените растения. Логично е, че, ако хлорофилът е универсалната „кръв“ на растенията и първоизточникът за синтеза на органични съединения в хранителната верига на живота въобще, то като основна компонента на човешкото хранене, ще ни снабдява с основната и универсална гама от необходимите за нашия живот вещества. За практическите ни цели е необходимо да знаем няколко основни правила:

  • На първо място, смисълът и ценното в смутито е високото съдържание на зеленолистни. Често в ежедневието се предлагат под името смути различни плодово-зеленчукови шейкове. Но истинското и пълноценно смути е само това, което съдържа основно хлорофилни растения. Няма никаква опасност да се натрупа излишно желязо, оксалати и др., тъй като в суров вид техните съединения са разтворими и организмът лесно изнася излишното. Опасни могат да бъдат само, когато ги подлагаме на термична обработка.
  • Палитрата от ботанически видове е препоръчително да бъде максимално разнообразна, включваща повече ядивни растения, като в сезона е желателно да доминира спанакът. Можем да добавим също връзка магданоз, копър, шепа рукола, и валериана. В по-малко количество – до няколко стръка е желателно да има силни ароматни подправки и билки – босилек, мента, кориандър, див чесън,резенче джинджифил и др. Те са нашите природни антисептици, предпазващи ни от вредни микроби и инфекции.
  • Моето лично предложение е да ползвате предимно зелено несладко смути, тип „домашна лютеница“. За целта изключително полезно и подчертаващо вкуса е селърито. То е най-богатото на минерални соли. Можем да добавим още грудкова или листна целина, домти, пащърнак. По желание за вкус и щипка сушени сладък червен пипер,риган, босилек.
  • Най-важното правило при приготвяне на смути е да не го разреждате с вода. Въпреки, че това е най-популярното, което се предлага в заведенията, то е изключително неподходящо. Всяко разреждане на смутито с вода ще води до намалямане на ензимната концентрация и до изключително нежелания резултат на ферментация с неизбежното усещане на подуване, газове, коремен дискомфорт. Разреждайте не с вода, а с пресноизцеден сок от моркови и селъри с добавка на лимон.Изключително подчертан вкусов акцент ще придаде една мека обелена фурма (с махната костилка).
  • Към смутито добре се съчетават и допълват състава смляни на паста сурови ядки по избор. Можем да прибавяме и така популярните в днешно време суперхрани като мака, спирулина, пшенични или ечемични стръкове и др. Никога обаче не прибавяйте в смутито каквато и да е сол и извлечени мазнини – зехтин и др. И двете изключително дестабилизират сложната и балансирана биохимична система на смутито, като същевременно блокират изчистването на тялото.

Ето и моето любимо смути:

1 – ва част: 2-3 шепи спанак, шепа-две нарязано селъри, 1 връзка магданоз, 1 връзка копър,  стръкове целина, рукола,валериана и друг зеленолистен зеленчук-босилек, мента,кориандър; 1-2 домата, скилидка чесън, ½-1 авокадо, 1-2 обелени меки фурми, без костилката.

2 – РА ЧАСТ:  Пресноизцеден сок от 1 връзка пресни моркови и сок от две шепи нарязано селъри, сок от 1 лимон.

Компонентите на двете части се смесват и се разбиват до гладка хомогенна маса в силен блендер. Консумира се до половин час от приготвянето му. Количество – свободно.

Д-р Гайдурков

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s