ЧЕРЕШИТЕ ИЛИ ВИШНИТЕ СА ПО-ПОЛЕЗНИ?

Когато говорим за здравословни ползи от един плод, естественият ни ориентир е да дадем предпочитание на възможно най-прясната и местно отгледана продукция. Най-богат състав от хранителни вещества и разгърната палитра от вкусови качества имат добре узрелите плодове, без последващо лагеруване и доузряване. Точно в момента у нас на пазара се предлагат най-добрите късни сортове череши, както и вишните.

В ботанически аспект черешите и вишните са много близки. При това има и хибридни форми, като вишнапът, които съчетават качествата и на двата плода. Логично е, че и техният нутриентен състав, както и техните биологични отнасяния и качества ще бъдат много подобни. И все пак, ако трябва да направим разлика и да дадем приоритет на един от двата плода, то това трябва да се основава на определени критерии. Когато говорим за функционална храна, т.е. такава, която да повлиява благоприятно една или повече функции на нашето тяло, изхождаме от две основни гледни точки. На първо място – съставът на дадената храна и на второ – таргетът, т.е. целта, прицелният орган или функции, които желаем да бъдат повлияни.

Относно съставът – и черешата и вишната са плодове с изключително богат витаминен и минерален състав. Особено внимание днес се обръща на пигментните вещества (даващи оцветяването на плода), които имат изключително силно биологично въздействие. Класифицирани са в няколко основни групи, като най-известни са флавоноидите(над 6000 съединения). Един клас флавоноиди наречени антоциани, вид полифенолни съединения, имат основно значение. Съставът им е установен през 1913г. от немския биохимик Р. Вилщетер, удостоен по-късно с Нобелова награда. Техните изключително полезни свойства се свързват с антиоксидантния им ефект – предпазват всички структури на клетките ни (особено  чувствителните мозъчни клетки) от разрушаващото действие на свободните радикали, притежават също противомикробни и противотуморни свойства, предпазват от метаболитни заболявания и в частност от диабет. Затова категоричният съвет е да предпочитаме плодове с възможно по-интензивен цвят на окраската. Така например вишните се делят на две големи групи – морели (червени и кисели) и аморели (бледи и слабокисели). Основно полезно значение имат първите.

Съществена разлика в състава на черешите и вишните има в количеството на простите захари, състоящи се предимно от глюкоза и фруктоза. Те са значително по-високи при черешите. Затова при състояния с нарушен глюкозен толеранс и преди всичко при изявен захарен диабет, приоритет следва да имат вишните. Отличителен белег на вишните е и по-голямото съдържание на един друг голям клас пигментни вещества – каротеноидите и в частност на бета-каротина  (провитамин А) – средно 1280 UI при вишните към 60 UI– при черешите. Последният  също e известен антиоксидант, стабилизатор на съединителната тъкан и подчертан протектор на ретината, респективно благоприятно повлияващ нашето зрение. Отразявайки ултравиолетовите лъчи, бета-каротинът е и естествен предпазен фактор против слънчево изгаряне.

Вишните също така са по-богати от черешите на плодови киселини и по тази причина са препоръчителни с депуративния си (прочистващ) ефект при заболявания на черния дроб, анемия, бъбречни заболявания и инфекции на пикочните пътища.

В заключение: И черешите и вишните са изключително препоръчван сезонен плод, като при изявени метаболитни нарушения, приоритет имат вишните.

Д-р Гайдурков

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s