ОТСЛАБВА ЛИ СЕ С ЧАША ЗЕЛЕН ЧАЙ НА ГЛАДНО?

Когато говорим за чай, визираме напитката, получена като воден извлек от растението китайска камелия. Всички други отвари или запарки от други растения са билкови напитки, но не и чай в тесния смисъл на думата.

Традиционно, като технология на обработването, растението се използва в три основни състояния:  Зелен чай, при който свежите листенца на растението просто се изсушават, като запазват в максимално непреработен вид веществата на дрогата. Черен чай – при него растението се подлага на ферментативен процес и съставът търпи промени, които са свързани главно с намаляване съдържанието на танините, а цветът става тъмно кафяво-черен. Червен чай – при него процесът на ферментация е непълен и всъщност се получава нещо средно между зелен и черен чай. Наименования като бял чай са по-скоро търговски и се отнасят за зелен чай, от подбрани само най-млади и нежни листенца.

За състава и ползите от зеления чай е писано много. Но дали подпомага редукцията на излишно телесно тегло, ако го пием на гладно?

Едно от малкото проведени рандомизирани контролирани проучвания на трима японски автори (Томонори Нагао, Тадаши Хазе, Ичиро Токимитсу) от 2007г. за влиянието на зеления чай върху отслабването, с 240 мъже и жени за 12 седмици, показва значително намаляване на процентното съдържание на мазнини, както и на телесното тегло като цяло и особено намаляване на коремната мазнина и обиколката на талията.

Това, което трябва да подчертаем във връзка с темата е високото съдържание на полифеноли – флавоноиди и катехини и преди всичко съдържанието на алкалоида кофеин и аминокиселината  Ел-теанин. Главният механизъм,  по който действат тези биологично активни вещества, и поради който водят до ускорена обмяна и топене на мастна тъкан е активирането на хипоталамо-хипофизо-адреналната ос. Това води до отделянето от жлезите с вътрешна секреция на редица хормони, медиатори и метаболитни ускорители, сред които най-известни и мощни в действието си са адреналинът и норадреналинът. Ел-теанинът има свойството да прониква през кръвно-мозъчната бариера и да увеличава основният медиатор и активатор на мозъчната дейност – допамина. Всички други свойства на зеления чай и физиологични отнасяния върху органите и системите са свързани също с този основен адренергичен  (стимулиращ) механизъм на действие, а останалите и често изтъквани, са изключително второстепенни. Всичко това трябва да ни каже, че ползата от зеления чай, и в частност ползата за отслабване, трябва да бъде премерена на везната и балансирана с негативите от това: изчерпване и изтощение на жлезите с вътрешна секреция с всички последици от това. Личната ми пепоръка, за тази цел, е да се ползва зеления чай с мярка – средно до 3 чаени чаши дневно, до 1 месец, след което да направим почивка поне 1 месец.

От моята клинична практика мога да споделя и опасността от силно раздразване на стомашно-чревния тракт при дълга употреба на зелен чай. Без да е доказана връзката, трябва да отбележим факта, че в страните, където се ползва най-много зелен чай, има най-висок процент на заболеваемост от рак на стомаха. При определени случаи  съм наблюдавал  силно изразени симптоми на остър или обострен гастрит. Този нежелан ефект е свързан главно с високото съдържание на танини в зеления чай. В този случай препоръчвам да ползвате черния чай, който обратно на популярното мнение, е много по-щадящ и мек за лигавиците и обмяната. Друг начин, по който може да снижите дразнещото действие, а и да подобрите вкусовите качества,  е  да добавите към чашата чай едно-две „облачета“ от домашно приготвено ядково мляко (фино смлени на паста кашу, бадем и разбити с малко вода).

Д-р Гайдурков

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s