Какво ще сложат на коледната си трапеза диетолозите?

Празникът, присъстващ неизменно във всяка култура, е момент на излизане от кръга на ежедневното, повторяемото, монотонното. Той е опит, от страна на изконно присъстващия в човека творчески стремеж, за надмогване на матричността и репродукцията, за преодоляване на познатото, на рутината, на отработеното, и полет в пространството на духа, на мечтите и себесътворяването.

Всички човешки тайнства почти неизменно са свързани и обединени от „тайната вечеря“. Празничната трапеза е пресечната точка, събирателното място, сюблимният акт и същевременно външният, материален израз на човешката потребност от отиване в свободата на онова „мета“, на онова „след“ и „отвъд“ ежедневната физика.  В този смисъл и празничният „олтар“ носещ приношението на нашите празнични ястия е проява на преодоляване на насъщното, на злободневното, на необходимото, задължителното, в това число и „диетичното“.

И, макар и да казваме, че празничните гозби са изключение, частица „не от мира сего“, с малко повече познание и умение, с лек щрих на промяна и творчество, ние можем да ги превърнем не само във вкусни и традиционни, но също така да им придадем и малко повече вкус на здраве и баланс. Защото истинската красота и позитивно преживяване са израз на нашата цялостна хармония като човешки същества, препритаща в едно цяло нашето духовно, душевно и телесно здраве.

Можем да обобщим няколко основни правила, които ще направят нашите празнични изкушения по-здравословни:

– Избягвайте по възможност термично обработената мазнина. Това е най-токсичният фактор в човешкото хранене. Той е основната причина след празника да се чувствате уморени, натежали и „кисели“. Запръжката може да замените, като задушите лука и подправките в съд с незалепващо покритие и добавите мазнината след термичната обработка.

– Можете да намалите приема на сол, като дресингите и сосовете приготвяте с добавяне на сок от селъри(стъблена целина) и лимон. Ориза и другите варива може да сварите в сок от селъри и подправки. Този зеленчук е невероятен източник не само на натриев хлорид, но и на цял букет полезни за организма ни минерали. При необходимост може да ползвате алтернативна калиева сол (с 66% калий).

– Ако желаете на празника сладкото да изядете за десерт, след другата храна, хапнете малко джинджифил. Ползвайте повече тази подправка в празничните рецепти. Джинджифилът е вълшебното средство, което ще възпрепятства нежеланите ферментация и гниене (придружени от подуване и газове) при обикновеното безразборно смесване на храни.

Ето и накои примерни идеи за рецептурни алтернативи при традиционни празнични ястия:

ЗДРАВОСЛОВНА БАНИЦА

Можете да приготвите по традиционния начин, с тази разлика, че не намазвате тавата с мазнина, а ползвате незалепващо покритие и оризова хартия (същото се постига и с няколко допълнителни пласта кори отдолу, които после отделяте). сиренето е препоръчително леко да обезсолите чрез предваритерно изкисване във вода. Не добавяте никакво олио! Омасляването получавате от самите продукти – сирене, яйца, лъжица-две кисело мляко. Непосредствено след изваждането от фурната намазвате с масло.

ДОМАШНО КАРПАЧО

Друга основна вредност в нашето хранене са термично обработените меса. Използвайте щадяща методика – например вместо пържене – запичане на незалепваща повърхност (без мазнина!), като маслото можете да добавите накрая. Нека не забравяме, че редица традиционни месни продукти се консумират в сурово състояние – домашни (готовите са почти винаги с консервант – натриев нитрит!) луканки, суджуци, пастърма и др. Ето идея за домашно карпачо: много тънко нарязано младо телешко (след предварително дълбоко замразяване) се маринова в сок от лимон, лук, кимион, черен пипер, джинджифил,розмарин и др. за 4-6 часа. Изважда се и може да се гарнира с листа рукола, ситнотарязан лук и кисели краставички, мариновани (по същия начин) гъби, резенчета обелен домат. Консумира се директно, без термична обработка.

ДОМАШНИ ХЛЕБЧЕТА ОТ ЛИМЕЦ БЕЗ НАБУХВАТЕЛ

Прясно смлян на момента лимец (може за секунди да го постигнете и на кафемелачка), по желание щипка-две чеснов прах, чубрица, ким или кимион на зърна; вода. Смесете и оформете малки около 10 см. в диаметър сплеснати топчета, дебели ок. 2 см. Поставете върху незалепваща повърхност (без да мажете с никаква мазнина!). Запечете на 170 гр.С – за ок. половин час.

ДОМАШНА РУСКА САЛАТА

Сварени и нарязани картофи, морков, сварен зелен грах, ситно нарязани кисели краставички, нарязано на малки кубчета тофу. Приготвя се майонеза от смляно на фина паста кашу, към което се добавят сурови жълтъци (след щателно измиване на черупката с прапарат), разрежда се до желана гъстота със сок от селъри и капки лимон. Вместо готова горчица, се добавя настърган и смлян на фина паста хрян (може и само сок от него). Останалите подправки са по вкус.

Д-р Гайдурков

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s