Отслабва ли се бързо с лунната диета?

Развитието на нашата култура и цивилизация е процес на разграничаване, автономизиране, отделяне и освобождаване на човека от природното начало с неговата цикличност и постепенното формиране на един втори, дубльорен и артефактен свят от духовни и материални постижения. Тази разлъка с природата има своите безспорни предимства. От друга страна, човешката анатомия и физиология е останала неизменна от времето на европейския късен палеолит, датиращ преди повече от 43 000 години в лицето на кроманьонския човек. Като резултат от това, бидейки природа, нашето тяло търпи ефектите от тази трансформация далеч не в еднозначна посока. И тъкмо в днешния „постмодерен“ свят ние отново осъзнаваме, търсим и се стараем да реконструираме нашите дълбоки и универсални връзки с общия ни природен дом (екос).

Частен случай от този много по-мащабен ренесанс е и „репликата“ на така наречената лунна диета. Най-общо, в своя около 28 дневен цикъл, Луната видимо (осветявана от Слънцето) в едната половина от времето „нараства“, а в другата – „намалява“. Известно е, че тези фази влияят на Земята и приливите и отливите в големите водни басейни се свързват с тях. Тъй като нашето тяло е повече от 70% вода, логично е, че то ще реагира по-малко или повече подобно. Пълнолунието е период на отлив, докато новолунието е обратно – прилив. Смята се, че в периода на нарастващата Луна нашият организъм преимуществено е с нагласа към изграждане, докато при намаляващата Луна превалира разграждането. Около новолуние (прилив) е прието, че  векторът на движение на телесните течности е в посока от клетките към междуклетъчните пространства и точно това е моментът, който е най-подходящ за изчистване на организма от насъбралите се токсини – отпадъчни вещества на обмяната и постъпили в нас екологични замърсители.

Разбира се, има най-различни вариации на разтоварване (диети), както и духовни практики в зависимост от локалната култура и традиции. Това, в което съвпадат най-вече, е препоръката за провеждане на очистителни периоди, започващи от момента на настъпване на новолуние.

Трябва да подчертаем обаче, че освен в зависимост от фазите на Луната, нашето тяло е в сложни взаимоотношения с много други наслагващи се като причинно-следствена тежест, един върху друг, природни цикли – сезонни, климатични, полови (мъжът е много по-малко подвластен на биологични цикли от жената) и т.н. От друга страна, човекът като същество, с до голяма степен осъзнати (свободни) разум, чувства и воля, за разлика от биологичния свят,  влияе не по-малко съществено на своето собствено поведение, включително и на своето здраве. Най-малко във връзка с това, трябва да си припомним огромното влияние на нашата лична психика върху тялото ни, описана в една цяла наука, наречена психосоматика. В този смисъл не бива да изваждаме от контекста и да надценяваме изкуствено отношението на Луната към нашия организъм.

Това, което предлагам за здрави хора с профилактична цел в моята практика е провеждането на тридневно (или поне 24 часово) ежемесечно разтоварване, състоящо се в приемането само на изворна (по желание и нискоминерална трапезна) топла или със стайна температура вода, неподсладен билков или плодов (шипков) чай по избор с добавен лимонов сок (до 2 лимона дневно). Ако няма спонтанно изхождане, в този период може да се изпива и един чай дневно – комбинация от слез, лотос, бамбук, цвят кайсия, китайска камелия (продават се и готови специеси). Един ден преди и един ден след тази тридневка е препоръчително да включите, като преход, само сурова растителна храна – зеленчуци, зеленчукови сокове, зелено смути, плодове, сурови ядки в свободни количества. Провеждайте само след консултация със специалист!

Д-р Гайдурков

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s